Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Földet ért az Atlantis

2009.05.24. 18:31 Módosítva: 2009.05.24. 18:31
18 hozzászólás
Az Atlantis amerikai űrsikló kétnapos halasztás után vasárnap délután, közép-európai idő szerint 17.39-kor biztonságosan földet ért a kaliforniai Edwards légitámaszponton.

A 13 napos misszió során a hétfőnyi személyzet javításokat végzett a Hubble űrteleszkópon, aminek köszönhetően - a tudósok reményei szerint - a 19 éves műszer még további öt-tíz esztendeig kifogástalanul működtet.

Az űrrepülőgép leszállását a rossz időjárási körülmények, az esők és viharok hátráltatták. Az amerikai űrhivatal (NASA) emiatt péntek óta több leszállási kísérletet kénytelen volt elhalasztani, és végül az űrsikló nem a floridai Cape Canaveral űrközpontban ért földet, ahogy eredetileg tervezték, hanem a kaliforniai Edwards légitámaszponton.

Az Atlantis 197-szer kerülte meg a Földet, és 8,53 millió kilométert tett meg az űrutazás során. Az űrhajósok öt űrsétát tettek, kijavították a Hubble űrteleszkóp hibáit, új kamerát szereltek fel, és kicserélték az elemeket. Ez volt az ötödik és egyben utolsó űrmisszió a Hubble-nál, tekintve, hogy az űrsiklókat a tervek szerint jövőre kivonják a forgalomból. A Hubble kamerájának kicserélése és az új műszerek lehetővé teszik az eddig 6,9 milliárd dollárt felemésztő űrteleszkóp számára, hogy távolabbra hatoljon a kozmoszban, képeket készíthessen 500-600 millió éves űrtestekről. Az első új képeket július-augusztusra várják, és szeptemberben hozzák nyilvánosságra.

A következő űrmisszió június 13-án kezdődik, amikor az Endeavour űrrepülőgépet indítják útnak. Az űrsikló a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállítja a japán Kibo-űrlaboratórium egy újabb részét.