Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Először végeztek laparoszkópiás veseátültetést

2009.06.11. 12:55
0 hozzászólás

A világon először végeztek laparoszkópiás veseátültetést egy barcelonai kórházban. Egy krónikus veseelégtelenségben szenvedő középkorú nőt operáltak meg, aki a vesét férjétől kapta. A bonyolult műtétről a barcelonai székhelyű Puigvert Alapítvány urológiája adott hírt az után, hogy a páciens normál veseműködéssel, kétheti lábadozás után elhagyta a kórházat.

A műtét 230 percig tartott - mondta el Antonio Rosales, a sebészcsoport koordinátora, aki egy 7 centiméteres hasi nyíláson át helyezte be az új vesét a páciensbe, miközben a hagyományos veseátültetésnél húsz centiméteres vágást ejtenek a betegen. A laparoszkópia olyan sebészi eljárás, amelynek során a betegbe a vágáson át egy vékony csövet vezetnek be, és így egy videokamera segítségével láthatják a hasi szerveket. A sebész monitoron látja a szerveket, és a beteg testébe néhány apró vágáson keresztül bevezetett sebészi eszközökkel manipulál.

"Ez az eljárás minimálisan invazív, így csökken az operáció utáni fájdalom, és rövidebb a lábadozási idő" - magyarázta az orvos.

Rosales szerint a laparoszkópiás veseátültetés nagy előrelépés, mert a szervet kapó betegeket kilökődésgátló gyógyszerekkel és szteroidokkal kezelik, ami elősegíti a szerv befogadását, de megnehezíti a felépülést és a sebgyógyulást. A kisebb vágás és kevésbé invazív műtét a beteg számára nagyobb biztonságot és jobb életminőséget jelent.