Genetika vagy szülői figyelmetlenség miatt antiszociális a kamasz?

2009.06.18. 16:09

Elhízott gyerekek, antiszociális vagy magatartás zavarokkal küzdő kamaszok: genetikai determináció vagy szülői figyelmetlenség? – tették fel a kérdést a Quintess médiaklub rendezvényén, amelynek témája a szülői felelősség kérdése volt. Mit tehet a család, hogy a génekben kódolt egészségügyi adottságok és esetleges kockázatok ismeretében megteremtse, az egészséges és harmonikus felnőtté válás ideális körülményeit?

„A genetika, az orvoslás és pszichológia integrálásával fel lehet mérni a hajlamokat és szisztematikusan célzottan csökkenteni lehet a kockázatokat és a személyre szabott életmód programokkal hihetetlen jó eredményeket lehet elérni.

De felismerhetőek-e a felnőttkori betegségek előjelei a gyerekkorban? Amennyiben igen, ez megváltoztatja a szemléletet a gyereknevelés feladatával kapcsolatban. Egyénre szabott programjaink segítségével bizonyos felnőtt kori egészségügyi kockázatok már gyermekkorban felismerhetők, és célzott módon, az életmód megváltoztatásával kezelhetők. Mindezek pozitívan befolyásolják a programban résztvevő gyermekek jelenlegi, de későbbi életminőségét is".– mondja Karádi Pál, a Quintess alapítója, akinek meggyőződése, hogy a tudományos eredmények közkinccsé tételében a médiának kulcsszerepe van.

Dr. Fekete György, gyermekgyógyász előadásában tudományos alapossággal mutatta be a megdöbbentő tényeket: hazánkban óriási mértékű, 35%-os a gyermekkori elhízás, a 18 év alatti gyerekek sokasága visel tíz, húsz, sőt harminc kg súlytöbbletet. A gyermekkori elhízás megbetegedési ok és okozat is egyben. Az ma már köztudott, hogy számos súlyos betegség és a felnőttkori elhízás egyik oka a gyermekkori túlsúly. „Harminc olyan tünet együttest ismer az orvostudomány, amelynek vezető tünete az elhízás, de ennél is jóval több életmódbeli, kulturális okot lehet felmutatni." – mondta el Fekete professzortól. A gyermek elhízása családi probléma, amennyiben a család az, amely a környezeti hatásokat determinálja. A gyorséttermek, a TV vagy számítógép előtt eltöltött órák helyett mozgással, családi közösségben aktívan eltöltött idővel megelőzhető az elhízás és így annak az egész életre kiható káros következményei.

„A gyermekkori rendellenességek okait keresve mindig eljutunk a családhoz, annak széteséséhez, a család életén belüli diszharmóniához, a szülő–gyermek kommunikáció problémájához." – mondja Dr. Ranschburg Jenő. „Az ember személyiségének, főleg bizonyos mentális állapotainak fejlődése olyan, mint a hőre keményedő műanyag. Kezdetben még remekül lehet formálni, s ahogy formálódik, egyre inkább megszilárdul. Attól kezdve legfeljebb törni lehet, formálni már nagyon nehéz." Ranschburg professzor egy másik nagyon veszélyes szempontra is felhívta a figyelmet: a kövérség stigmatizál, a kövér gyerekek gyakran válnak agresszív társaik áldozatává, és ezek a lélektani terhek szintén egész életére meghatározóak lehetnek.

Mindkét előadó kiemelte a korai, az élet első ötven hónapjának jelentőségét és azt, hogy szokásaink, mintáink az élet legkorábbi szakaszaiban épülnek be, válnak személyiségünk részévé, ilyenkor lehet gondos figyelmes  • Hírek
  • Bankszámla