Alfréd
-8 °C
2 °C

350 éves rajz egy dodóról

2009.06.23. 10:43
100 hozzászólás

A röpképtelen dodó, vagy dodógalamb kihalt faj, 1 méter magas volt, testtömege pedig elérhette a 25 kilogrammot. Nagy feje, erőteljes csőre, csökevényes szárnya, vaskos lába volt. Mauritius őserdeiben talajlakó életmódot folytatott, ahol növényi termésekkel, illetve kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozott.

dodo220 1428231f

1638-ban holland telepesek érkeztek az addig lakatlan szigetre, ettől számítva a dodógalambok kevesebb mint száz éven belül kipusztultak. Nem a húsukért vadászták a dodókat, amely a korabeli beszámolók szerint zsíros és rágós volt: kihalásukat minden bizonnyal a telepesek által behurcolt háziállatok és a patkányok okozták, amelyek felfalták a földön fészkelő madarak tojásait. Kihalásukhoz hozzájárulhatott élőhelyük zsugorodása is: az őserdőket kivágták, hogy területén ültetvényes gazdálkodás kezdhessenek.

A különös madár felkeltette a korabeli európaiak érdeklődését is, ezért a dodógalambokat Nyugat-Európába szállítottak, ahol főleg vásári látványosságként mutogatták őket, illetve kitömött példányaik múzeumokba kerültek. A szerencsétlen sorsú madár kihalását mindaddig nem érzékelte a publikum, míg szerephez nem jutott 1865-ben Lewis Carroll Alice Csodaországbn című meséjében.
A rajz ismeretlen holland festőtől származik, 1650 körül készülhetett. A 25-ször 20 centiméteres keretnélküli képen, amelyet még sohasem láthatott a nagyközönség, Dronte felírat látható. Ez a dodó XVII. századi holland elnevezése volt, amely abban az időben több nyelvben is meghonosodott, beleértve a franciát, németet és az olaszt.
Julian Hume, a londoni Természettudományos Múzeum paleontológusa és dodószakértője szerint az ábrázolás nagyon érdekes, bár egy kissé szokatlan. Míg a dodót általában oldalról ábrázolták, az ismeretlen művész háromdimenziósan láttatja madarat. Meggyőződése szerint a kép egy másik ábrázolás, Roeland Savery (1576-1639) holland művész 1626-os festménye alapján készült, aki a dodót egy szikla mellett láttatta.
Anthony Cheke dodószakértő szerint a nagyközönséget mindig érdeklik az ilyen műtárgyak, miután a dodógalamb valódi kuriózumnak számít. Így lesz a Christie's árverésen kalapács alá kerülő képpel is, ami egy szokatlan, bár nem túl jó ábrázolás.
Az aukciós ház reményei szerint a kép 6000 fontért, csaknem kétmillió forintér cserél gazdát július 9-i árverésén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!