Rudolf
2 °C
13 °C

Elhunyt Jean Dausset Nobel-díjas immunológus

2009.06.25. 10:28
2 hozzászólás
Kilencvenkét évesen elhunyt Jean Dausset Nobel-díjas francia immunológus, a szervátültetéseket megalapozó kutatások, valamint a humán genom feltérképezésének úttörője.

Dausset 1916. október 19-én született Toulouse-ban, a Párizsi Orvosi Egyetemen végzett, majd itt is tanított. Transzplantációs központot, valamint az emberi genomot kutató intézetet alapított.

1958-ban fedezte fel a humán leukocita antigén (HLA) rendszert, amely lehetővé tette az orvosoknak, hogy szervátültetések előtt a donor és a befogadó összeférhetőségét a sejtfelszíni fehérjék ellenőrzésével megállapítsák.

"E felfedezésnek köszönhetően világszerte fejlődött a szervadományozás és a transzplantáció, számos életeket mentett meg" - méltatta Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök a június 6-án a spanyolországi Mallorca szigetén elhunyt tudóst.

Dausset 1980-ban kapott orvosi Nobel-díjat az amerikai George D. Snell és Baruj Benacerraf társaságában az immunológiai reakciókat szabályozó, genetikailag meghatározott sejtfelszíni szerkezetek tanulmányozásában elért eredményeiért.

Jean Dausset immungenetikus 1981-től a Magyar Tudományos Akadémiának is tiszteleti tagja.