Lézerrel az időskori vakság ellen

2009.07.07. 14:38

Egy londoni tudós olyan úttörő lézeres kezelést fejlesztett ki, amellyel gyógyítható, sőt megelőzhető az időskori vakság egy formája, a sárgatestsorvadás. Erről a BBC brit közszolgálati hírportálon olvasható beszámoló. A nyugati világban a 60 év felettieknél fellépő vakságot első sorban a sárgatestorvadás okozza.

A sárgatestsorvadás akkor lép fel, amikor idős korban a szem hátulsó falán egy membrán eltömítődik azzal a természetes hulladék anyaggal, amelyet a fényérzékeny sejtek termelnek. Ettől homályossá válik a látás.

A fiatal szemben a hulladékot enzimek eltakarítják, de idős korban a rendszer már nem működik zavartalanul.

A londoni King's College egyetem szemészprofesszora, John Marshall pulzáló lézerrel fiatalkori állapotba hozza vissza a szemfeneket, mert kiváltja azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek eltakarítják a hulladékot. Az eljárás nem károsítja azokat a sejteket, amelyeknek a látást köszönhetjük.

A módszert mintegy 50 olyan cukorbetegen próbálta ki sikerrel, akinél a betegség a látás csökkenéséhez vezetett. Azért diabeteszesek szolgálnak modellül, mert az ő állapotuk gyorsabban alakul ki, mint az időskori sárgatestsorvadás.

Marshall professzor most azt tervezi tanulmányozni, hogy hogyan hat a módszere azoknál a betegeknél, akiknek az egyik szemükben már megindult az időskori sáratestsorvadás. A tapasztalat szerint ha a sárgatestsorvadás az egyik szemben fellép, akkor másfél-három év múlva a másik szemben is folytatódik. A professzor azt reméli, hogy a még jó szem kezelése megállítja a betegség előrehaladását.

A londoni professzor feltételezi, hogy a módszerét 2-5 év múlva már a gyakorlatban is be lehet vezetni.  • Hírek
  • Hírek