Elkészült egy koreai férfi teljes géntérképe

2009.07.09. 14:51
15 hozzászólás

Az eddigi ötödik teljes géntérkép készült el: egy koreai férfi genetikai állományát írták le amerikai és dél-koreai kutatók, akik eredményüket a Nature tudományos magazin legfrissebb számában tették közzé.

A korábban elkészült teljes humán genomok közül kettő északnyugat-európai leszármazotté volt, a harmadik egy afrikai emberé, a negyedik pedig egy kínai férfié.

A mostani DNS-szakaszolásnál a kutatók új, fejlettebb technikát használtak a férfi egyedi jellegzetességeinek - az egypontos nukleotid polimorfizmusok, SNP-k - megismerésére. Kim Dzsong-Il, a Szöuli Nemzeti Egyetem munkatársa szerint a DNS-molekulában lévő "egybetűs" eltérések listája a legfontosabb forrása az emberek közti örökletes különbségeknek.

A kutatócsoport 3,45 millió betűnél talált eltérést, ennyi egypontos nukleotid polimorfizmusra bukkantak a koreai férfi géntérképén. Az eltérések között olyanok vannak, amelyeket korábbi kutatások összefüggésbe hoztak különféle ráktípusok, a diabétesz, az Alzheimer-kór és a reumás ízületi gyulladás megjelenésének nagyobb kockázatával.

Egyre több cég kínál elérhető áron teljes genetikai elemzést az embereknek, hogy megismerhessék öröklött kockázati tényezőiket, és döntéseiket eszerint hozhassák meg. Ilyen ismeretek birtokában választhat életmódot valaki, illetve betegség esetén a személyes kezelési módhoz is segítséget ad.

A kutatócsoport már egy koreai nő teljes géntérképét is elkészítette, ennek eredményeit is hamarosan közzéteszik - mondta Kim.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla