Dömötör
-1 °C
14 °C

Megmentették a pusztulástól az indiai űrszondát

2009.07.17. 21:43
5 hozzászólás

Indiai tudósoknak az utolsó pillanatban sikerült megmenteniük a Hold körül keringő szondájukat, amely egy műszerhiba miatt került túlságosan közel az égitest felszínéhez.

Az ázsiai ország 2008. október 1-jén bocsátotta fel a Chandrayaan-1 szondát, amellyel India csatlakozott a Hold-expedíciót indító országok közé. Az űreszközről azonban 2009. május 16-án leszakadt egy fontos műszer, az úgynevezett csillagszenzor, amely a műhold tájolását segíti, mondta Madhavan Nair, az indiai űrkutatási hivatal (ISRO) vezetője.

A csillagszenzor segítségével úgy lehet pozícionálni a műholdat, hogy a kamerák, és az egyéb rögzítő berendezések folyamatosan a Hold felé nézzenek.

Az ISRO tudósainak a műhold giroszkópjának elindításával sikerült megmenteniük a 80 millió dolláros (15,6 milliárd forintos) eszközt, amelyet egy hét alatt navigáltak vissza a megfelelő pályára.

"A műhold élettartamát nem rövidíti le az irányítását segítő műszer hiánya" - mondta Madhavan, hozzátéve, hogy 90 százalékát már teljesítették a két évre tervezett küldetésnek.

Egy korábbi beszámoló szerint a Chandrayaan-1 szonda közel állt ahhoz, hogy túlmelegedjen, miután az elveszett műszer miatt 100 kilométeres magasságra süllyedt.

India azt tervezi, hogy 2011-ben holdjárót is küld a Holdra.