Undorítóak lesznek szex után a muslicák

2009.07.20. 10:40

A münsteri egyetem és a Harvard kutatói olyan szexferomonra bukkantak a muslicáknál, amelyet a hím nemi szervével visz át a nőstényre: a hírvivő anyag gondoskodik arról, hogy a nőstény az aktust követően napokig ne legyen kívánatos a többi hím szemében.

Ez magyarázatot ad a nőstény muslicák már ismert szex utáni önmegtartóztató viselkedésére. A felfedezett CH503 elnevezésű anyag egy szénhidrogén, amely a párzás során ráragad a nőstényre. Ezt követően az érdeklődő hímek, amelyek lábukon lévő receptoraikkal párzás előtt megízlelik jövendőbelijüket, undorodva fordulnak el a nősténytől - írták a kutatók a Current Biology című szaklapban.

A CH503-nak az a szerepe, hogy a petéket csupán egy hím örökítőanyaga termékenyíthesse meg. A szexferomon tíz napig marad a nőstényen, míg a peterakás három-négy nap elteltével lezajlik - magyarázta Klaus Dreisewerd, aki a Münsteri Egyetem Orvosfizikai és Biofizikai Intézetének munkatársa.

Véleménye szerint a kutatás eredményeit tovább lehetne fejleszteni, hogy meg lehessen gátolni az emberre veszélyes betegségeket, például maláriát terjesztő szúnyogok elszaporodását. Más rovarok ugyanis valószínűleg hasonló feromonokat használnak. Ezeket a kutatás további szakaszaiban mesterségesen elő lehetne állítani, majd afféle antiafrodiziákumként bevetni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport