Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Napi harminc perc testmozgás felére csökkenti a rák kockázatát

2009.07.29. 10:10
5 hozzászólás

Napi harminc perc futás, úszás, kerékpározás vagy futballozás nem csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, de a felére csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is, a British Journal of Sports Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy amikor valaki közepes vagy nagy intenzitással sportol, megkétszereződik az oxigénfogyasztása, ami támogatja a szervezetet a különböző betegségekkel - köztük a rákkal - szembeni küzdelemben. A finn Kuopio és Oulu Egyetem kutatócsoportja több mint 2500, 42 és 61 év közötti, különböző testmozgást végző, a kísérlet kezdetekor rákbetegségben még nem szenvedő embert tanulmányoztak másfél évtizeden keresztül.

A résztvevők közül a kutatás ideje alatt 181-en haltak meg valamilyen rákbetegségben, a leggyakoribb a tüdő-, a prosztata-, a gyomor-, a bél- és a nyirokrák, továbbá az agydaganat volt. A megfigyeltek fizikai aktivitásának tanulmányozása során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább harminc percig végeztek valamilyen testmozgást, azoknál - a felhasznált oxigénnek köszönhetően - a felére csökkent a rák kialakulásának kockázata, leginkább a tüdő-, a gyomor- és a bélráké, még akkor is, ha más tényezők - kor, alkoholfogyasztás, dohányzás, testsúly - is közrejátszottak.