Speciális hallásjavító műtétet hajtottak végre Szegeden

2009.07.29. 12:46
0 hozzászólás

Magyarországon először hajtottak végre felnőtt betegen - egy 59 esztendős férfin - az angol rövidítése alapján Bahának elnevezett (Bone-anchored hearing aid) hallásjavító műtétet a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikáján.

A beavatkozás eredményeként a hagyományos eszközökkel eddig nem megfelelően korrigálható hallásvesztés, többek között a féloldali siketség válik kiválóan javíthatóvá - mondta Terman Tibor, a módszert Magyarországon bevezető Amplifon Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eljárás során a légvezetéses hallás romlásával járó betegségeknél a beültetett apró szerkezet a koponyacsont rezgését kihasználva juttatja el a hangokat a belső fülbe. Normális esetben a hang légvezetéssel, a dobhártyán és a hallócsontláncolaton keresztül jut a belső fülbe. Léteznek azonban olyan betegségek, amelyek a légvezetéses hallás romlásával járnak. Műtéti korrekcióval általában visszaállítható a hangvezetés, de vannak olyan kórképek, amelyeknél ez nem kivitelezhető. Ilyen például az egyoldali siketség, a krónikus folyós középfülgyulladás, a hallójárat és a belsőfül egyes fejlődési rendellenességei vagy a hallócsontok elmeszesedése.

A Baha-eljárás során alkalmazott szerkezet egy, a koponyacsontba ültetett speciális titániumcsavarból, valamint az ehhez kapcsolható külső egységből áll. Az egy centiméteres külső egység mikrofonja rögzíti a hangokat, majd mikroszámítógépe átalakítja a rezgéseket, amelyeket a titániumcsavaron keresztül közvetít a koponyacsonton keresztül a belső fülbe. A Nyugat-Európába már rutinszerűen alkalmazott, kétmillió forintba kerülő eljárást Magyarországon eddig csak gyerekeknél, speciális fejlődési rendellenességeknél alkalmazták. Felnőtteknél jelenleg egyedi elbírálás alapján támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Évente néhány száz emberen segíthetne egy ilyen műtét.

Rovó László, a műtétet végző egyetemi docens a sikeres beavatkozás után elmondta, a férfi olyan kevert jellegű, kétoldali halláscsökkenésben szenvedett, amely hallókészülékkel nem volt korrigálható. A hallást segítő készülék külső egységét a műtéti sebek teljes gyógyulás után, várhatóan hat hét múlva csatlakoztathatják az implantátumhoz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás