Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mozaikpadlós antik villát tártak fel Plovdivban

2009.08.02. 10:01
3 hozzászólás

Két római kori utcát, és egy nemesember villáját tárták fel a régészek a bulgáriai Plovdivban. A római kori amfiteátrum közelében a feltárások még 1976-ban kezdődtek el, majd hosszú időre megszakadtak, s csupán ez év júliusában folytatódtak.

Zsenya Tankova ásatásvezető régész a legérdekesebbnek a teljes épségben fennmaradt fürdőt nevezte, amelyet egy római kori nemesember villájának a feltárásakor fedeztek fel. A régészek feltárták a ház két további helyiségét is, amelyek szintén igen jó állapotban vészelték át az elmúlt évezredeket.

A jelentős leletek közé tartozik egy negyven négyzetméteres antik mozaikpadló, de találtak a régészek ókori lámpásokat, 126 pénzérmét, és rábukkantak Hermész, az istenek hírnökének, a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istenének, az ékesszólás, irodalom, atlétika és a tolvajok védelmezőjének agyagszobrára is. Az összes lelet a Kr.u. III-IV. századból származik.

Plovdiv az újkőkor óta lakott hely. A trákok Emolpias néven emeltek itt erősséget, amelyet Kr. e. 342-ben Macedóniai Fülöp, Nagy Sándor apja foglalt el, és nevezett el Philippopolisznak. A rómaiak Trimontiumnak, azaz a Három hegy városának nevezték. A szlávok már a hatodik században megjelentek a térségben, de Bulgária része csupán 815-ben lett.