Vörösborral a gyulladás ellen

2009.08.03. 11:24

Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet, ha vörösbort iszunk, állítják a Glasgow-i Egyetem kutatói, akik szerint a vörösborban lévő reszveratrol - amely antioxidáns hatású vegyület - megvédte az egereket, amikor erőteljesen gyulladáskeltő anyagoknak voltak kitéve. A reszveratrolos előkezelést nélkülöző egereknél a vérmérgezéshez hasonló, súlyos gyulladásos reakciók jelentkeztek.

A tanulmány szerint a vegyület két olyan fehérjét gátol a testben, amelyek gyulladást váltanak ki. "A súlyos, akut gyulladásos betegségeket, amilyen a szepszis is, nagyon nehéz kezelni, évente sok ember hal meg a gyógymód hiánya miatt" - mondta Alirio Melendez, a Glasgow-i Egyetem munkatársa. A vérmérgezést túlélő emberek életminősége is rosszabb, mert a gyulladás számos belső szervben kárt okoz.

"Tanulmányunk végső célja, hogy találjunk egy lehetséges új terápiát az akut gyulladásos kórképekre" - magyarázta Melendez.

A reszveratrolnak már korábban is több előnyös hatását állapították meg különböző tanulmányokban: csökkenti a sejtek öregedését, javítja a vírusellenes kezelések hatékonyságát, sőt gátolja a vérrögök képződését és a rák elleni küzdelemben is felhasználható.

Az antioxidáns mindenféle színű szőlő héjában megtalálható, ám a vörösborba nagyobb mennyiségben kerül át, mint a fehérbe.  • Hírek
  • Csok