Friderika
9 °C
18 °C

Álcázza magát a hólyagrák, ám leleplezhető

2009.08.04. 14:21
1 hozzászólás

Ártatlannak maszkírozzák magukat a hólyagrák korai stádiumának tumorsejtjei, így elriasztják az immunrendszer falósejtjeit, amelyek elpusztításukra érkeznek - derül ki kaliforniai kutatók tanulmányából, melyet az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent száma közöltek.

A megállapítás első gyakorlati haszna lehet, hogy a többségében lassan növekvő hólyagtumort el tudják különíteni azoktól az esetektől, amikor agresszívan terjed a daganat. Ez utóbbiak teszik ki az összes hólyagrákos esetek 15 százalékát.
Irving Weissman, a Stanford Egyetem munkatársa és kutatócsoportja megállapította, hogy a rákmegelőző állapotban lévő sejtek a CD-47 jelű fehérjével maszkírozzák el magukat. Az immunrendszer sejtjei, a makrofágok általában felfalják a rákos sejteket, a CD-47 fehérje azonban kikapcsolja működésüket.

"Ez az első alkalom, hogy szilárd tumor őssejtjében találtuk meg ezt a 'ne egyél meg'-jelet" - közölte Weissman. A kutatók ezután minél több ráktípusnál megnézik, felbukkan-e a távoltartó jel, univerzálisnak számít-e a tumor őssejteknél. A csoport a CD-47-jellel végzett elterelő műveletet korábban leukémiás sejteknél tapasztalta.
A kutatók nagyobb mennyiségben találták meg a CD-47-et azoknál a pácienseknél, akiknél a hólyagrák agresszív formája fejlődött ki a későbbiekben. Úgy vélik, ez lehetőséget ad a ráktípusok gyorsabb, pontosabb beazonosítására, ezáltal kezelésére.
A csoport laboratóriumi kísérletben monoklonális antitesttel, egy célzott ellenanyaggal megakadályozta, hogy a CD-47 fehérje eltakarhassa a rákos sejteket, így azokat megtalálták a falósejtek. A leleplező technika tökéletesítésével új rákterápiát fejleszthetnek ki a későbbiekben.