Diána
11 °C
22 °C

Ősi kikötő maradványait tárták fel Indiában

2009.08.05. 09:35
2 hozzászólás

Egy ősi kikötő maradványait tárták fel Indiában, Kerala szövetségi államban, a Perijár-folyó torkolatában. A Pattanam városában folyó ásatások során 2000 éves téglaalapozású rakodópartot tártak fel, fa kikötőbakokat és egy hat méter hosszúságú, fából épült kenu maradványait találták meg.

A leletek között számtalan cserépedény maradványait fedezték fel - akadnak római amforák töredékei, amelyekben bor érkezett Dél-Itáliából, de találtak egyiptomi és mezopotámiai eredetű cserépedényeket. A területen feketebors-, kardamom- és rizsszemeket is felfedeztek.

Az indiai régészek feltételezése szerint Muzirisz kikötőjét találhatták meg, amelyről két, a Kr. u. I. századból származó dokumentumban is említést tesz. Az egyik egy ősi tamil szöveg, a másik görög tengerhajózási útmutató, a Periplus Maris Erythraei. A mű szerzőjének kilétéről semmit sem ismert, csupán arra lehet következtetni, hogy a Kr.u. I. században készült a Kelet felé irányuló kereskedelem megkönnyítésére és szolgálatára. A szerző leírta a tengeri utat a Vörös-tengertől a Malabar-part végéig, vagyis India déli csúcsáig. A távolsági adatokon kívül a kikötők helyzetéről, minőségéről is tájékoztatta a tengerészeket, valamint kitért a rómaiak számára még meglehetősen ismeretlen lakosság leírására.

A tamil szöveg egy forgalmas kikötőt említ, ahová az arannyal és borral megrakott hajók futottak be, hogy fűszereket vigyenek hazájukba. A Bhuvanesvari Fizikai Kutatóintézet tudósai végezték a leletek kormeghatározását, vizsgálataik szerint a rakodópark faanyaga kétezer éves, a Kr. e. I. és a Kr. u. I. évszázad közötti periódusból származik. A kutatók szerint a hajók Egyiptomból, a Vörös-tengerről indultak, s körülbelül 70 napjukba telt, míg elérték Muzirisz kikötőjét.

A Mezopotámiából származó edények, ahogy a türkiz glazúrfestékkel bevont kerámia, a római kori leletek alatti rétegből származik. Ez arra utal, hogy az adott térségekkel a kereskedelem korábbi volt, mint a Római Birodalommal. A feltárások tanúsága szerint a térségben Kr. e. 1000 körül telepedtek meg, s a terület a Kr. u. X. századig lakott volt.