Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Szökőkúttal védik a százhalombattai tavat

2009.08.10. 11:59
1 hozzászólás

Rövid próbaüzemet követően hétfőtől élesben működik a százhalombattai csónakázótóra telepített mobil szökőkút - közölte az MTI-vel a tó kezelője. A víz frissítését célzó, de látványosságnak sem utolsó berendezés bruttó 2,5 millió forintba került.

Tápai Mónika, a Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft (SZÁKOM) PR-referense elmondta: az önkormányzati beruházásban elkészült, elektronikus vezérlésű szökőkutat két szórófejjel látták el. Ezek segítségével 5-6, illetve 10 méter magasságba tudják emelni a vizet, ami már a próbaüzem idején elnyerte a helyiek tetszését.

Az esztétikai élményen túl kézzelfogható haszna is van a szökőkút működésének - tette hozzá a referens. Mivel a 80-150 centiméter mély tó vizének nincs természetes utánpótlása, fennállt a biológiai egyensúly megbomlásának a veszélye. Ezt a veszélyt csökkentették minimálisra a víz mesterséges forgatásával, amelynek révén több oxigén jut a tóba. A módszer a halpusztulás megelőzésére is kiváló.

Tápai Mónika elmondta, hogy a kis költséggel üzembe helyezett és működtetett szökőkút automatikus vezérlése reggel 8 órától este 8-ig emeli a magasba a vízsugarakat. A szökőkút most már stabil, mert a próbaüzem során úgy állították be a súlyozást, hogy a napi működésbe lépéskor a berendezés ne mozduljon el, s ne boruljon fel. A fagykárok elkerülése érdekében a lesúlyozott berendezést ősszel egyszerűen kiemelik majd a tóból, hogy azután tavasszal visszahelyezzék ugyanoda - tette hozzá a referens.