Alfréd
-3 °C
3 °C

140 éve ismerjük a pandákat

2009.08.12. 15:18
2 hozzászólás

A pandák gyakorlatilag teljesen ismeretlenek voltak Kínán kívül egészen 1869-ig, amikor Szecsuán tartományban, Ja-anban vadászok lelőttek egyet, és Jean Pierre Armand David atya leírást készített az állatról. Ezzel előidézte a különös fekete-fehér medvék iránti érdeklődést és csodálatot több mint egy évszázadra.

A pandarajongók egy 350 kilométer hosszú túrán vehetnek részt a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány fővárosától, Csengtútól Ja-anig. "A katolikus misszionárius és természettudós útját járják be, tájékoztatják az embereket erről a veszélyeztetett állatfajról és védelmezésükről" - nyilatkozta Li Ja-mej, a Ja-ani turistahivataltól az Új Kína hírügynökségnek.

A csoport augusztus 15-én indul és 10 nappal később a Ja-anban található óriáspanda-kutatóközpontba fog megérkezni. A Volung központot, ahol eddig voltak, a földrengés lerombolta tavaly, ezért átmenetileg a Ja-ani kutatóközpontba költöztették a pandákat, míg nem épül meg az új tenyésztőközpont.

Szintén az évforduló alkalmából Ja-anban szerveznek egy fesztivált is augusztus 19-től, melynek keretében több mint 40 filmet vetítenek a pandákról és más vadon élő állatokról. Körülbelül 1590 panda él Kínában, főleg Szecsuán, valamint az észak-kínai Sanhszi és az északnyugati Kanszu tartományokban. 180 született közülük fogságban.