A szoptatás véd a mellrák ellen

2009.08.12. 09:33 Módosítva: 2009.08.12. 09:34

Erősen javallott a szoptatás azoknak az anyáknak, akiknek anyjánál vagy lánytestvérénél előfordult mellrákos megbetegedés - tanácsolják amerikai orvosok.

Hatvanezer nő hosszú távú nyomonkövetése alapján a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akiknek közeli női hozzátartozójuk szenvedett mellrákos megbetegedésben, de ők maguk szoptatták gyermeküket, jóval alacsonyabb volt a menopauza előtti mellrák kockázata, mint a nem szoptató nők esetében.

"A szoptatás jó a babáknak és jó az anyáknak" - mondta el a kutatást vezető Alison M. Stuebe, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa. A hosszú távú tanulmányt 60 075 szülő nő 1997 és 2005 közötti nyomon követése alapján készítették. 2005 június végéig 608 nőnél - 1 százalék - alakult ki mellrák 46 éves koruk előtt - áll a tanulmányban. Az emlőrákos családtaggal rendelkező, de szoptató nők körében a mellrák kialakulásának 59 százalékkal volt kisebb a kockázata, mint a nem szoptató nőknél. Még azoknál a nőknél is védettebbek voltak, akik hormonterápiát kaptak a mellrák megelőzésére.

A kutatók nem találtak kapcsolatot a szoptatás és az emlőrák között azoknál a nőknél, akiknek családjában nem volt emlőrákos megbetegedés. A kutatás során azt is tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik nem szoptattak ugyan, de szedtek gyógyszert az anyatej elapasztására, 42 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kockázata, mint azoknál, aki nem használtak semmilyen gyógyszert.

A nem szoptató nők mellszövete begyulladhat, és ennek a gyulladásnak köze lehet a mellrákhoz. A kutatók azt feltételezik, a szoptatás és az anyatej termelődését elállító gyógyszerek megelőzhetik a mellben fellépő gyulladást.  • Tippek
  • Babaváró hitel