Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Rádiós nyakörvekkel követik a szudáni patásokat

2009.08.13. 13:24
1 hozzászólás

Természetvédők most először szereltek műholdas és rádiós nyakörveket Dél-Szudánban az antilopokra, hogy megismerjék tömeges vándorlásainak eddig rejtett útvonalát. A déli kormány újjá akarja éleszteni a turizmust a régióban, amelyet több mint két évtizedig uralt a többnyire keresztény észak és a muszlim dél háborúja.

A 2005-ben kötött béke lehetővé tette, hogy az amerikai Wildlife Conservation Society a félig autonóm déli kormánnyal együtt levegőből felmérje az emlőspopulációkat. Most az állatok mozgására kíváncsiak, hiszen ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy meg tudják őket védeni, és a turizmus felvirágozhasson. A 2007-2008-as állományfelmérések kellemes csalódást okoztak a szakértőknek. A háborút követően több mint 753 000 fehérfülű mocsári antilopot, több mint 278 600 Mongalla gazellát és 155 460 tiangot (a lantszarvú antilop egy alfaja) számláltak.

A becslésekből összeadódó 1,2 millió állat vándorlása olyan látványt nyújthat, mint a tanzániai és kenyai gnúvándorlások, amelyek turisták tömegeit vonzzák minden évben. Jelenleg azonban semmit nem tudni mozgásukról, ezért kilenc elefántot, 12 tiangot és 12 fehérfülű mocsári antilopot kábítottak el helikopterről, majd felszerelték rájuk a nyakörveket. A nyakörv elemei mintegy három évig bírják, ezt követően leesik.

Délen 13 vadrezervátum és hat nemzeti park található, amelyek közül az egyik területe húszezer négyzetkilométer. A tömeges vándorlás vonzó turistalátványosság lenne, a pazar díszletről - Afrika legnagyobb összefüggő szavannája - nem is beszélve.