Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az Akadémia hiányolja a napcellákat

2009.08.17. 15:50
9 hozzászólás

A napenergiának prioritást kellene élveznie a megújuló energiaforrások között Magyarországon, írja a Magyar Tudományos Akadémia Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) hétfői közleménye. Az MTA szerint hazánkban nem használjuk ki eléggé a napenergiát, és csökkentjük a fenntartható fejlődés megteremtésének esélyeit, miközben az ország energetikai kiszolgáltatottsága változatlan marad.

A napenergetikai ágazat bővülése figyelemreméltó, írja a közlemény, de még sok a tennivaló a hazai gyártók magyar piacának megteremtése területén. A termelés meghatározó része ugyanis exportra készül.

Bársony István, az MTA MFA igazgatója Csehországot említette pozitív példaként, ahol a tervszerű állami támogatások révén (amelynek keretében kilowattóránként 0,42 euró felvásárlási árat és 5 százalékra csökkentett áfát garantáltak a napelemek esetében) az elmúlt három év alatt hetvenháromszorosára nőtt az installált napelem-kapacitás.

Tavaly Magyarországon a teljes energiafogyasztás 4,7 százalékát biztosították megújuló energiaforrásokból, ami messze elmarad mind az ország lehetőségeitől, mind az európai uniós elvárásoktól. Az uniós vállalás szerint 2020-ra a tagállamoknak az összes energiafelhasználást tekintve 20 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést kell elérniük, valamint a megújuló energiák arányát 20 százalékra emelni.