Adalbert
13 °C
21 °C

Lenmaggal csökkenthető a vérkoleszterin

2009.08.17. 09:50
2 hozzászólás

A sok lenmagot tartalmazó étrend hatásosan csökkenti a koszorúérbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője, a rossz koleszterin mennyiségét a vérben.

Manapság a len főleg a belőle készült elegáns ruhák miatt népszerű. A lenmag azonban egykoron az emberiség táplálkozásának egyik alapvető része volt, és elképzelhető, hogy ismét azzá válik.

A kínai An Pan által vezetett nemzetközi kutatócsoportot összegyűjtötte az utolsó tíz év orvosi szakirodalmának minden tanulmányát arról, hogy a lenmag miként hat a vérzsírok alakulására. A munkacsoport még azokat a kutatókat is próbálta megtalálni, akik ezt a kérdést vizsgálták, de eredményeiket nem közölték. A statisztikai értékelésbe végül 28 tanulmány adatai kerültek.

A lenmagban gazdag étkezés a "rossz" LDL-koleszterin szintjét jelentősen csökkentette. Az egyéb vérzsírok mennyiségét érdemlegesen nem befolyásolta, tehát a "hasznos" HDL-koleszterin szint nem emelkedett. A kutatók azt is megnézték, hogy volt-e valami eltérés a nők és a férfiak vérzsír szintjének változásában a lenmag fogyasztásának hatására. Kiderült, hogy a nők koleszterin értéke a lenmag evésére sokkal kifejezettebben javult, mint a férfiaké. Különösen a korosodó asszonyok laboratóriumi eredményei lettek lényegesen jobbak.

A kutatók kiemelték, hogy a "rossz" koleszterin vérszintje annál nagyobb mértékben csökkent, minél magasabb volt a koleszterinszint. Ez azt jelenti, hogy kórosabb érték esetén a kedvező is hatás mérhetően nagyobb.