Adalbert
13 °C
21 °C

Aromaterápiát alkalmaz a kékcinke

2009.08.18. 11:00
6 hozzászólás

A kékcinkék illatozó növényekkel, például mentával és levendulával bélelik fészkeiket: az antibakteriális hatású növények ugyanis fertőtlenítik a fiókák otthonát, így azok gyorsabban növekednek, és nagyobb az esélyük a túlélésre.

A kutatók a korzikai kékcinkéknél (Cyanistes caeruleus) figyelték meg a jelenséget. Korábban azt feltételezték, hogy az aromás növényeknek parazitaűző hatásuk lehet, mivel azok többségét a Földközi-tenger térségében a tradicionális orvoslásban alkalmazzák.

Adele Mennerat, a norvégiai bergeni egyetem biológusa a francia nemzeti kutatóközpontban és a toulouse-i egyetemen dolgozó kollégáival először azt vizsgálta meg, hogy milyen hatással vannak a növények a fémeslegyek lárváira, amelyek gyakran előfordulnak a cinkefészkekben, és a fiókák vérét szívják. Többszöri nekifutásra sem sikerült kimutatniuk, hogy a növények hatással volnának a fémeslégy-fertőzöttségre. Ezért a madarakon élő baktériumokra kezdtek összpontosítani.

Kiderítették, hogy az aromás növények, így a spanyol levendula (Lavandula stoechas), az almaillatú menta (Mentha suaveolens), a curry (Helichrysum italicum) és a cickafark (Achillea ligustica) jelentősen megváltoztatják a cinkefészkekben élő baktériumközösségek összetételét, különösen a fiókákon tenyésző baktériumok számát csökkentik. Az illóanyagok pontos hatásmechanizmusa azonban nem ismert.

Az aromás fészkekben kikelő fiókák gyorsabban növekedtek, és több vörös vértestük is volt, ami a vedlés utáni túlélési esélyeiket jelzi - írja az Oecologia című szaklapban megjelent beszámoló. A fertőtlenített fészkekben a fiókáknak kevesebb energiát kell szánniuk immunrendszerükre, így többet fektethetnek a növekedésbe.

Sok kérdés vár még megválaszolásra, például az, hogy honnan ered a furcsa szokás. A kékcinke rokonai, például a fenyves- vagy a széncinege ugyanis nem díszítik ilyen növényekkel fészkeiket. Az is meglepő, hogy egyes madarak más-más aromanövényeket részesítenek előnyben, attól függetlenül, hogy bőséges-e belőlük a kínálat vagy sem. Egy bizonyos levendulás élőhelyen a megfigyelt kékcinkék például csak mentát voltak hajlandók gyűjteni, amely a fészkektől távolabbra volt található.