Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Vészesen fogynak az oroszlánok Kenyában

2009.08.18. 15:19
11 hozzászólás

A kenyai oroszlánpopuláció évente átlagosan száz példánnyal csökken 2002 óta, két évtizeden belül pedig kipusztulhat a faj - jelentette a kenyai vadvédelmi szolgálat.

Az állomány csökkenéséért főképp a marhapásztorok okolhatók, akik a jószágaik elleni támadások megtorlásaként ölik az oroszlánokat. Az állatok élőhelyeinek elpusztítása, a települések növekedése, és betegségek szintén szerepet játszottak abban, hogy a hét évvel ezelőtt 2749-ről 2000-re csökkenjen az állatok száma - közölte Paul Udoto, a szervezet szóvivője.

Sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az állatok száma ne essen kétezer alá. Az oroszlánok és más macskafajok számára az emberi közösségek jelentik a legnagyobb fenyegetést - mondta el Paul Udoto. Az embereket meg kell ismertetni a macskák magatartásával és tudatosítani bennük, hogy az idegenforgalom számára milyen fontosak az oroszlánok. A kenyai idegenforgalom számára kulcsfontosságú bevételnek számítanak vadvédelmi szafarijaik és az Indiai-óceán partján lévő napfényes tengerparti üdülőhelyek mellett.