Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Elhalasztották az első dél-koreai űrrakéta indítását

2009.08.19. 12:29
2 hozzászólás

Dél-Korea az utolsó pillanatban elhalasztotta első űrrakétája indítását, a késlekedésre egyelőre nem adtak magyarázatot.

Az indítást a tervezett időpont előtt nyolc perccel állították le, és a helyi média szerint az üzemanyagot elkezdték eltávolítani az első gyorsító fokozatból, ami azt jelenti, hogy az indításra még több napot várni kell.

A rakétaindítás valószínűleg dühödt reakciót fog kiváltani az ENSZ által büntetőintézkedésekkel sújtott Észak-Koreából. A világszervezet a legutóbb azért büntette meg Phenjant, mert áprilisban elindított egy nagy hatótávolságú rakétát. A sztálinista rezsim saját állítása szerint műholdat juttatott a világűrbe, az általános gyanú szerint azonban a rakétaindítást tesztelte. Észak-Korea a néhány napja bejelentette, hogy szigorúan figyeli a dél-koreai rakétaindítást.

Szöul egy hazai gyártású, tudományos műholdat akar pályára állítani Naro-1 típusú, 33 méter hosszú, kétfokozatú rakétájával, amelyet 400 millió dolláron költséggel épített meg. Az első gyorsító fokozat orosz gyártmány. Dél-Korea 2018-ra saját rakétát akar építeni, 2025-re pedig Hold-szondát feljuttatni az űrbe. Ezenkívül műholdak pályára állításában akar kereskedelmi szolgáltatást nyújtani. Ezeken a területeken azonban messze lemaradt Japán, Kína, India, illetve bizonyos vonatkozásban Észak-Korea mögött.

A rakétaindítás előtt Szöul óva intett mindenkit a túlzó várakozásoktól, mondván, általában 30 százalékos esély van sikeres indításra azokban az esetekben, amikor egy ország először indít műholdhordozó rakétát.