Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Elhalasztották a Discovery indítását

2009.08.25. 09:34
0 hozzászólás

A viharos időjárás miatt a NASA egy nappal elhalasztotta a Discovery űrsikló indítását. A kedd hajnalra tervezett indítás előtt alig néhány kilométerre a floridai Kennedy Űrközponttól villámlott, majd zivatar alakult ki a térségben. Az ilyen időjárási körülmények nemcsak az űrsikló indítását zavarhatják meg, hanem a leszállását is, ha netán valami folytán meg kéne szakítania a Föld körüli pályára állást.

A NASA legkorábban helyi idő szerint szerda hajnalban indíthatja útjára az űrsiklót.

Júniusban, illetve júliusban a NASA ötször halasztotta el a másik űrrepülőgép, az Endeavour indítását, három alkalommal ugyancsak a kedvezőtlen időjárás akadályozta a felbocsátást.

A Discoveryn hét űrhajós utazik a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságon keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legénység egyik tagja svéd: az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő Christer Fuglesang. A Discovery főként tudományos berendezéseket és a huzamosabb időn át az ISS-en tartózkodó asztronautáknak szánt használati eszközöket - új hálófülkéket, egy futópadot és egy fagyasztóládát - szállít az űrállomásra.

Az utat 13 naposra tervezik. Az űrhajósok összesen háromszor lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy szerelési és karbantartási munkákat végezzenek az űrállomás burkán. A mostani csapat egyetlen női tagja, az amerikai Nicole Scott nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja honfitársát, Tim Koprát, és fedélzeti mérnökként dolgozik egy ideig az űrbázison.