Diána
12 °C
21 °C

Kína és az USA együtt építi fel a világ legnagyobb távcsövét

2009.08.31. 14:00
32 hozzászólás

Kínai és amerikai csillagászok elképzelhetőnek tartják, hogy közösen fogják felépíteni a világ legnagyobb teleszkópját. A Kaliforniai Egyetem és a Caltech munkatársai által kigondolt, egymilliárd dollárba (186 milliárd forintba) kerülő, harmincméteres tükörátmérőjű teleszkóp a tervek szerint 2019-re készül el. Egy ilyen nagy vállalkozás, amely az elkövetkezendő 60-70 évre meghatározhatja az asztrofizika jövőjét, jelentős nemzetközi összefogást igényel - mondta Jean-Lou Chameau, a Caltech elnöke az Új Kína hírügynökségnek adott interjújában.

A kínai tudósokkal anyagi és technológiai együttműködés is szóba került, ezekkel kapcsolatban azonban végső döntés még nem született. Kanada és Japán viszont már aláírta az együttműködési megállapodást. Ha a Hawaii-szigeten, a Manua Kea vulkán csúcsán létesítendő távcső elkészül, a minden eddginél élesebb képek készülhetnek a világegyetemről, illetve láthatóvá válnak a 13 milliárd fényévnyire lévő csillagok és galaxisok is.

Európában is tervezik egy hatalmas távcső megépítését. A 42 méteres tükörátmérőjű European Extremely Large Telescope várhatóan még nagyobb betekintést nyújt abba, hogy milyen lehetett az univerzum a kezdetek kezdetén.