Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Saját űrhajót vásárolna az európai űrhivatal

2009.08.31. 12:46 Módosítva: 2009-08-31 12:46:57
24 hozzászólás


Az európai űrügynökség azzal a kéréssel fordult Moszkvához, illetve a Szujuz űrhajókat gyártó Energia céghez, hogy a jelenlegi, évenként négy darabos gyártási kapacitást próbálják meg ötre növelni. A plusz egy űrhajót az ESA (esetleg a kanadai űrhivatallal közösen, bár ez még nem eldöntött) megvásárolná magának. Az amrikai űrsiklóflotta 2011-re tervezett nyugdíjba vonulásával az orosz Szojuzok maradnak néhány évig az űrutazás egyetlen eszközei, bár a kapacitásuk kisebb (három űrhajós fér el bennük az űrrepülők hétfős személyzetével szemben).

Az ESA legkésőbb 2013-ra szeretné elérni, hogy évente legalább egy űrutazásben vegyenek részt európaiak, és ehhez már képzik is ki az asztronauták következő generációjának kiválogatott hatfős legénységet. A tervek között szerepel az is, hogy egy új, európai modult csatlakoztassanak a nemzetközi űrállomáshoz.

A kérésre hivatalos orosz válasz még nem érkezett, és arról sem születtek becslések, hogy mennyibe kerülhet egy Szojuz űrhajó. Arról sincsenek publikus információk, hogy a NASA megoldása (az amerikaiak bérelni fogják a Szojuzokat, míg el nem készülnek a saját, következő generációs űrhajóik, az Orion sorozat) mennyibe kerül.