24 órás rejtvényfejtő verseny lesz hétvégén

2009.09.04. 16:56 Módosítva: 2009.09.04. 16:59

Szeptember 5-én és 6-án a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete idei legnagyobb rendezvényét tartja az újpesti Hotel Bentában. A Nyolc országból érkező külföldi résztvevő mellett hazánk legjobb rejtvényfejtői mérik össze tudásukat a jubileumi tizedik 24 órás Rejtvénybajnokságon.

Az idei maratoni verseny rangját emeli, hogy részt vesz rajta az ötszörös rejtvényfejtő világbajnok német Ulrich Voigt, aki a verseny egyik favoritja, de reális győzelmi esélye van Gyimesi Zoltánnak is, aki nemzetközi sakknagymesterként ebben a szellemi sportban is kiváló eredményeket ért el.

A közel 30 versenyző tizenhárom fordulóban fejti a rejtvényeket. A versenyzők Németországból, Törökországból, Nagy-Britanniából, Bulgáriából, Csehországból, Szlovákiából, Romániából és Szerbiából érkeznek, és természetesen ott lesznek a 2009. novemberi, 18. Rejtvényfejtő-világbajnokságra készülő magyar válogatottjának a tagjai is. Az idei világversenyre a törökországi Antalyában kerül sor, a korábbi években a magyar válogatott csapatban már négyszer is bronzérmet szerzett, illetve 2006-ban Madarassy Pál egyéniben világbajnok lett.

A versenyzők szombaton 11 órától vasárnap 11 óráig összesen 13 darab 100 perces feladatsort oldanak meg, két feladatsor között pedig mindössze 10 perces szünetet tartanak. A feladatsorok közös jellemzője, hogy matematikai-logikai jellegűek, hiszen a világversenyen is nyelv- és kultúrasemleges feladatokat kell megfejteni. Az egyik ilyen közismert logikai rejtvénytípus a sudoku, ahol egy 9x9-es hálózatba kell 1 és 9 közötti számokat írni számismétlődés nélkül.

A verseny eredményhirdetése vasárnap délben lesz a Hotel Bentában.  • Hírek
  • Bankszámla