Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A vizelet kiváló paradicsomtrágya

2009.09.16. 09:45
5 hozzászólás

Finn kutatók felfedezték, hogy az emberi vizelet kiválóan trágyázza a paradicsomot. A vizelettel trágyázott növények négyszer annyi termést érleltek, mint a trágyázatlanok, ez pedig csaknem olyan jó eredmény mint a műtrágyáé.

A vizeletből és fahamuból álló keverék csaknem ugyanolyan magas hozamot eredményez, ugyanakkor használata nem jár a talaj savanyodásával - írják a Kuopio Egyetem kutatói a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban. Az így trágyázott paradicsomok tápanyagtartalma megegyezik a többi paradicsoméval. Két antioxidáns, a leukopin és bétakarotin is azonos mennyiségben van bennük jelen.

A paradicsomok ízét egy húszfős csapat tesztelte, és minden zöldség helytállt. Bár a résztvevők észleltek különbséget a vizelettel és a vizelet-hamu keverékkel trágyázott paradicsomok között, egyiket sem részesítették előnyben a másikkal szemben. A vizelettel trágyázott paradicsomok nem tartalmaztak kórokozókat.

A cikk írói azonban figyelmeztettek arra, hogy a vizeletet a növény köré kell juttatni, úgy hogy az ne érintkezzen a terméssel, mert égési nyomokat hagyhat rajta. Eredményeik alapján kijelentették, hogy a vizelet fahamuval vagy anélkül mikrobiális vagy kémiai kockázat nélkül helyettesítheti a műtrágyát. Ez az alternatív trágyázás nem csupán olcsó, de környezetkímélő is. A vizelet bőségesen tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot - a műtrágyák fő összetevőit. Több kísérletben bizonyított már trágyaként, de eddig még nem vizsgálták a vizelet és a hamu elegyének hatását. A fahamuban a foszforon és káliumon kívül kalcium és magnézium is van.