Az influenza növeli a szívroham kockázatát

2009.09.22. 13:00
0 hozzászólás

Brit kutatók vizsgálata szerint az influenza miatt gyakoribb a szívprobléma miatti elhalálozás. Lancet Infectious Diseases című szaklap kedden megjelent tanulmány a H1N1 vírus által okozott influenzára nem terjedt ki.

Charlotte Warren-Gash, a University College London (UCL) fertőző betegségekre szakosodott kutatója munkatársaival 39 korábbi tanulmányt tekintett át, amelyeket 1932 és 2008 készítettek az influenza és a szívhalálozás lehetséges kapcsolatáról. Minden olyan felmérés, amely teljes népességre vonatkozott, emelkedést mutatott a szívroham vagy más szívproblémák miatti halálozásban influenzajárvány idején.

A szezonális influenza évente 250 000-500 000 embert öl meg. Erre az eredményre úgy jutottak a szakértők, hogy nyomon követték egy kisebb területen az igazoltan influenza által okozott halálozások számát, majd összevetették az influenzától mentes időszak halálozási adataival.

Warren-Gash csoportja az influenza által okozott, szívproblémák miatti többlethalálozás arányát 35-50 százalékos tartományban állapította meg. Nyolc elemzett tanulmányból négy azt mutatta, hogy a szezonális influenza ellen vakcinált emberek kisebb valószínűséggel kaptak szívrohamot. Nagy-Britanniában azonban a krónikus szívbeteg, asztmás, diabéteszes embereknek csak 47 százaléka kapott influenza elleni védőoltást. A metaelemzés szerzői a szezonális és az új típusú H1N1 influenza elleni vakcinálásra bátorítják a krónikus betegséggel élőket.  • Hírek
  • Hírek