Móric
9 °C
15 °C

A buborék adja a pezsgő ízét

2009.09.29. 09:43
13 hozzászólás

Francia kutatók a pezsgőben lévő vegyületeket tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy néhány, az aromához alapvetően fontos molekulát a buborékok ejtenek csapdába, és feldúsítva szállítják az orrunkba.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában jelent meg Gerard Liger-Belair és kollégái tanulmánya, amelyben nagy felbontású tömegspektrométerrel végzett vizsgálataikról számolnak be. A francia Reims Champagne-Ardenne egyetemén a pezsgőkben és pezsgőborokban, valamint a buborékaikból képződött párában lévő vegyületeket elemezték. A tanulmány leírja, miként kerülnek át a pezsgő aromáját adó anyagok a buborékokba.

A különleges, gyümölcsös aromát biztosító molekulák átlépnek a pezsgő folyadékfázisából a buborék gázfázisába, majd ott feldúsulva jutnak fel az ital felszínére, ahol a buborék szétpattan, és kiengedi az aromaanyagokat.