Tekla
5 °C
19 °C

Jóváhagyták a Szojuz TMA-16 legénységét

2009.09.29. 09:50 Módosítva: 2009.09.29. 09:51
0 hozzászólás

A Szojuz TMA-16 űrhajó csapatát véglegesen jóváhagyta az illetékes állami bizottság: eszerint Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajós, továbbá Guy Laliberté űrturista indul a Nemzetközi Űrállomásra szerda reggel, közép-európai idő szerint 9.14-kor - jelentették be kedden Bajkonurban.

Az űrhajó előreláthatólag pénteken kapcsolódik hozzá az űrállomáshoz. Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz elnöke a felbocsátás alkalmából Bajkonurban lévő újságírók előtt elmondta: a társaság egyelőre letett arról a tervről, hogy külön űrhajót építsen űrturisták számára. Erre ezért lett volna szükség, mert az ISS személyzetét háromról hat főre növelték, és így az oda tartó űrhajókon nem jut hely űrturistának.

A Roszkoszmosz az űrbeli turistautakat értékesítő Space Adventure céggel tárgyalt egy külön űrhajó építéséről. Perminov szerint azonban a tárgyalásokat egyelőre leállították, mivel a Szojuzokat építő Energija vállalat kapacitásait lekötik a Roszkoszmosz és a NASA megrendelései, s csak ezek teljesítése után lehet szó további kereskedelmi projektekről. Az Interfax hírügynökség közlése szerint a turisták számára tempósan drágul az űrutazás: jelenleg 35-40 millió dollárba kerül, miközben nemrég még 20 millió volt.