Csongor
0 °C
9 °C

Újra jár a lebénult tacskó

2009.10.07. 22:28
16 hozzászólás

Új műtéti eljárással kezeltek egy gerincsérült tacskót a Cambridge Egyetem (brit) tudósai; a teljesen lebénult állat a beavatkozás után már megtette első lépéseit, és a farkát is csóválni tudja. Az orvosok azt remélik, hogy az eljárás rövidesen alkalmazható lesz emberi gerincsérülések gyógyítására – írja a Daily Mail.

Henry, a hatéves sima szőrű törpetacskó tavayl novemberben bénult le, csigolyái elmozdultak és megrepedtek, megsértették a gerincvelő idegkötegeit. (Ennek a hosszú testű, rövid lábú fajtának híresen érzékeny a gerince, gyakran fordul elő a tacskóknál bénulás.) Sarah Beech, Henry gazdája azt a tanácsot kapta az állatorvostól, hogy altassa el a kutyát, mert soha többé nem lesz képes járni. Sarah azonban tudomást szerzett arról, hogy a híres cambridge-i egyetem kutatói új fajta eljárással kezelnek gerincsérült kutyakat.

Az eljárás lényege, hogy az állatok orrából szövetmintát vesznek, abból sejteket fecskendeznek a gerincvelőbe. Az orrban található speciális sejtek segítik új gerincvelő-idegsejtek fejlődését. A gerincben szaporodó új idegsejteket aztán a sérült részbe ültetik át.

A beavatkozássorozatot még márciusban kezdték, és hosszú, külön kutyáknak kidolgozott rehabilitációs kezelés után a napokban Henry megtette az első lépéseit, sőt a farkát is tudja már csóválni. A tudósok szerint az eljárás fejlesztése igen ígéretes, valószínűleg emberi gerincsérülések gyógyítására is alkalmazható lesz néhány éven belül.