Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína saját jégtörőt épít

2009.10.09. 08:47
0 hozzászólás

Kínának még három-négy évre van szüksége ahhoz, hogy megépítse a maga északi- és déli-sarkvidéki expedíciókat szolgáló jégtörőjét - közölték a kínai sarkvidéki kutatások intézetének vezetői Sanghajban.

A hajó társulni tud majd Kína jelenleg egyetlen - 1993-ban Ukrajnából vásárolt - jégtörőjéhez, a Hósárkányhoz. Az új jégtörőt kínai és európai szakemberek tervezik és Kínában fogják megépíteni. Ez az egyetlen jégtörő képtelen a két sarkvidék, illetve az óceán kutatása igényeinek megfelelni, és időben korlátozza a kutatási feladatok teljesítését - mondta Vej Ven-liang, a terület állami felügyeletét ellátó hivatal egyik vezetője az Antarktiszra induló expedícióról tartott sajtóértekezleten. A szakértők még tavaly elkészítették az új hajó terveit, amiket az államtanács már jóvá is hagyott. Jelenleg a költségvetés részletezése, a hajótervezés, a gyártó kiválasztása és a tudományos követelmények kidolgozása van folyamatban.

A kínai jégtörő munkába állításával a Hósárkányra elsősorban szállítási feladatok hárulnak majd, az érdemi kutatómunkára már a korszerűbb, jobban felszerelt hajóval indulnak útra a kutatók. A Hósárkány 251 fős létszámmal és az eddigi legnagyobb kutatási feladattal hagyja el október 11-én a sanghaji bázist. A szakértői csoportban helyet kap három tajvani kutató és összesen 12 nő. A csapat a 180 napos út során érinti a Déli-sarkvidék mindhárom kínai állomását. Ezek a Csangcseng, a Csungsan és a legújabb, a Kunlun. Az Északi-sarkvidéken egyetlen állomást építettek a kínaiak, a Huanghöt.

A Hósárkányt április 10-re várják vissza, azt követően, hogy a kutató állomások körül végeznek 30 tudományos projekttel. Következő útja - jövőre - az Északi-sarkvidékre vezet majd. Ennek során egyebek mellett keresni fogják egy Arktiszi-óceánon vezető kereskedelmi útvonal kialakításának a lehetőségét, készülve arra, hogy az éghajlatváltozás következtében idővel jelentősen csökken a jégtáblák mennyisége a térség vizein.