Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

340 ezerért kelt el a krétakori dinoszaurusz

2009.10.14. 23:01
3 hozzászólás

Több mint száz tétel kelt el a Nagyházi Galéria Magyarországon először megrendezett őslény- és ásványárverésén szerdán.

Az eredetileg meghirdetett 197 tételből tizenkettőt a védetté nyilvánítási eljárás elhúzódása miatt visszavontak.

Hatalmas volt az érdeklődők köre és több - köztük külföldi - telefonos licitáló is bekapcsolódott és meglehetősen sokan adtak vételi megbízást.
Általában kikiáltási áron találtak gazdára a százmillió éves fossziliák, ősemlőskoponyák, rákok, halak, madártollak, ősi tengeri liliom, rovarlenyomatok.

Megadták a 340 ezer forintot a krétakori dinoszauruszért, a dinólábnyomok 110, illetve 130 ezer forintot értek. Elvitték a késő jurakori szitakötő, az eocénkori ragadozó hal lenyomatát, 240-240 ezer forintért Az első szolid licitemelkedést egy lábasfejű lenyomata érte el, 220 ezer forintról 260 ezer forintra. Ennél többet ért az a patagóniai fosszilis fatörzs, amelyet 260 ezer forintról indítottak és 600 ezer forinton ütöttek le.

Hasonló érdeklődés mutatkozott az ásványok, különleges kristályok, naturális és csiszolt ékkövek iránt. Szerette a közönség az opálokat, a látványos kvarckristályokat. A ritkaságszámba menő szilvanitot több mint félmillióért szerezte meg egy gyűjtő. Sokan pályáztak egy varázslatos uruguayi ametisztre, így 140 ezer forintról 420 ezerig licitálták.