Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Minden ötödik gyermekhalál hasmenés miatt történik

2009.10.15. 10:20
11 hozzászólás

Minden ötödik gyermekhalálért a hasmenés okolható, amely több gyermeket öl meg világszerte, mint az AIDS, a malária és a kanyaró együttvéve - írta a The Lancet című brit orvosi folyóirat.

A szaklap szerint a fejlődő országokban hasmenést szenvedő gyerekeknek csak 39 százaléka kapja meg az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet által javasolt kezelést. Az elérhető adatok azt mutatják, hogy a helyzet 2000 óta nem javult.

A megelőzés érdekében - a kanyaró elleni oltás, a hozzáférhető ivóvíz és a szoptatás terén - ugyanakkor történtek előrelépések. Az UNICEF és a WHO a közelmúltban kezdeményezte, hogy a nemzeti immunizációs programokba vegyék be a rotavírus elleni oltást is. Ez a súlyos kiszáradást és hányásos-hasmenéses betegséget okozó vírus tehető felelőssé világszerte az öt év alatti gyermekek hasmenés miatti kórházi kezelésének 40 százalékáért.

A két szervezet közös kezelési és megelőzési stratégiát is felállított, felhívva a figyelmet a gyerekek folyamatos táplálásának szükségességére. A megelőzés szempontjából fontosnak nevezték a védőoltásokhoz való hozzájutást, a szoptatást, a szappannal történő kézmosást, a vízminőség és javítását, és a csatornázást.  • Vennék
  • Hírek