Rosttal erősödik az immunrendszer

2009.10.29. 14:55
A sok rostot tartalmazó ételek fogyasztása javítja az immunrendszert, segíti a szervezetet a gyulladásos betegségekkel való küzdelemben, állítja egy nemzetközi kutatócsoport.

A Sydneyben működő Garvan kutatóintézet munkatársai szerint a nagy rosttartalmú ételeket - például az aszalt gyümölcsöket és a babot - a belekben lévő baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át, melyek enyhítik a gyulladásokat.

Charles Mackay vezetésével ausztrál kutatók amerikai és brazil kollégáikkal együttműködve megállapították, hogy az immunsejtek által használt egyik molekulának - amelyről korábban kimutatták, hogy a rövid láncú zsírsavakhoz kapcsolódik - szintén gyulladásgátló hatása van.

"Munkánk fontos pontja, hogy megadjuk a molekuláris magyarázatot, amely összeköti az étrend rosttartalmát az emésztőrendszerben található baktériumokkal és az immunválaszra gyakorolt hatással" - mondta Mackay.

A tanulmány jelzi, hogy az étrend jelentős hatással van az immunválaszra és a gyulladásos betegségekre. "Úgy véljük, a nyugati életmódhoz kapcsolódó étrendi változások hozzájárulnak az asztma, az 1-es típusú diabétesz és más autoimmun betegségek növekvő előfordulásához" - tette hozzá.  • Hírek
  • Hírek