Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

A Messenger feltárta a Merkúr szinte teljes felszínét

2009.11.08. 19:16
3 hozzászólás

A Messenger amerikai űrszonda harmadik és egyben utolsó átrepülése a Merkúr felett csaknem teljes képet szolgáltatott a bolygó eddig még fel nem tárt, titokzatos felszínéről - közölte az amerikai űrhajózási hivatal.

A bolygó két pólusának a megfigyelése még hátra van, azt a Messenger 2011-ben hajtja végre, amikor állandó jelleggel pályára áll a Merkúr körül A fényképezőgépek lencséi és a Messenger fedélzeti műszerei a korábbi megfigyelésekhez képest a Merkúr felszínének további hat százalékáról készítettek színes, nagy felbontású fotókat. Így újabb geológiai jellegzetességeket sikerült észlelni, például egy medencét körülölelő világos részt, amely vélhetően vulkanikus eredetű.

A Messenger egy új, mintegy 260 kilométer átmérőjű medencét is lefényképezett, amely kettős gyűrűre emlékeztető szerkezetével a nemrégiben felfedezett Raditladi-medencére emlékeztet. Akárcsak a Raditladiban, ebben az új medencében is koncentrikus törésvonalak láthatóak. Ez a Merkúron ritka jelenség a bolygó kérgének a magma hatására történt deformálódásáról tanúskodik. Brett Denevi, az Arizonai Egyetem kutatója szerint a medence a vulkáni tevékenység legújabb jele a Merkúron. A kutató a geológiai képződmény korát egymilliárd évre becsülte.