Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Messenger feltárta a Merkúr szinte teljes felszínét

2009.11.08. 19:16
3 hozzászólás

A Messenger amerikai űrszonda harmadik és egyben utolsó átrepülése a Merkúr felett csaknem teljes képet szolgáltatott a bolygó eddig még fel nem tárt, titokzatos felszínéről - közölte az amerikai űrhajózási hivatal.

A bolygó két pólusának a megfigyelése még hátra van, azt a Messenger 2011-ben hajtja végre, amikor állandó jelleggel pályára áll a Merkúr körül A fényképezőgépek lencséi és a Messenger fedélzeti műszerei a korábbi megfigyelésekhez képest a Merkúr felszínének további hat százalékáról készítettek színes, nagy felbontású fotókat. Így újabb geológiai jellegzetességeket sikerült észlelni, például egy medencét körülölelő világos részt, amely vélhetően vulkanikus eredetű.

A Messenger egy új, mintegy 260 kilométer átmérőjű medencét is lefényképezett, amely kettős gyűrűre emlékeztető szerkezetével a nemrégiben felfedezett Raditladi-medencére emlékeztet. Akárcsak a Raditladiban, ebben az új medencében is koncentrikus törésvonalak láthatóak. Ez a Merkúron ritka jelenség a bolygó kérgének a magma hatására történt deformálódásáról tanúskodik. Brett Denevi, az Arizonai Egyetem kutatója szerint a medence a vulkáni tevékenység legújabb jele a Merkúron. A kutató a geológiai képződmény korát egymilliárd évre becsülte.