Nemzetközi élelmiszeripari konferencia Budapesten
Az élelmiszeripari kutatások aktuális kérdéseivel foglalkoznak a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet és az Európai Élelmiszer-tudományi és Technológiai Szövetség által szervezett háromnapos nemzetközi szakmai konferencián, amelyet Budapesten tartanak november 11-13 között.
Bánáti Diána, az intézet főigazgatója elmondta: a konferencia témái között szerepel olyan új élelmiszeripari technológiák bemutatása, mint a pulzáló elektromos erőtérrel való kezelés, vagy a nagy nyomással történő kezelés élelmiszer- és tartósító ipari alkalmazása. Az eszmecsere további fontos célja, hogy a szakértők megvitassák, miként lehet a fogyasztóknak az egészséges és biztonságos élelmiszerekkel való ellátását széles körben lehetővé tenni.
Magyarországon az élelmiszer-előállítók általában magas színvonalon állítják elő termékeiket. Ám az utóbbi időben előfordult ennek az ellenkezője is, olyan esetek, amikor az élelmiszergyártók silány minőségű, többször a fogyasztó egészségét is veszélyeztető terméket hoztak forgalomba. Fontos az élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartatása az érintettekkel, főként a nyomonkövethetőségre kell nagy hangsúlyt helyezni. A KÉKI főigazgatója megemlítette: a napokban emlékeztek meg az intézet fennállásának félévszázados évfordulójáról. Ennek az esemény sorozatnak a része az EFFoST-tal közösen szervezett nemzetközi konferencia is.