Ödön
2 °C
11 °C

Húsz éve végeznek tüdőtranszplantációt Bécsben

2009.11.16. 08:39
0 hozzászólás

A Walter Klepetko vezette bécsi orvoscsoport számos európai országgal, így Magyarországgal is kapcsolatban áll, ennek köszönhetően tizenöt éve magyar betegeken is végeznek szervátültetést. 2009 novemberéig összesen nyolcvan magyar pácienst kezeltek - közölte az MTI-vel az osztrák-magyar együttműködésben közreműködő bécsi Magyar Diákok Egyesülete. A szervezet önkéntesei évek óta segítenek a magyar betegeknek és hozzátartozóiknak, többek között a nyelvi akadályok áthidalásában, szálláskeresésben.

A bécsi Orvostudományi Egyetem klinikáján 2008-ban száz tüdőtranszplantációt végeztek, s tavaly sor került az ezredik operációra is.

Láng György a transzplantációs orvosi csapat magyar főorvosa az évforduló alkalmából rendezett pénteki szakmai napon elmondta: a húsz év olyan fejlődést is hozott, amelynek köszönhetően ma már minden felajánlott szervet fel tudnak használni. Gyerekek esetében az élődonoros átültetésre is lehetőség van, de egy felajánlott szerv akár két-három embernek is adhat új esélyt az életre - áll az egyesület tájékoztatójában.