Erzsébet
1 °C
4 °C

Végre sétálhattak az űrhajósok

2009.11.21. 18:23
2 hozzászólás

Mike Foreman és Randolph Bresnik űrsétája azért késett, mert szombatra virradóra ismét hamis riasztást adott le a légnyomást fenntartó rendszer szirénája. A sziréna közép-európai idő szerint hajnali 4 óra tájban szólalt meg, két órával azután, hogy az űrhajósok nyugovóra tértek.

A houstoni repülésirányító központ rövid idő alatt kiderítette, hogy hamis riasztás történt, de életbe léptek a Nemzetközi Űrállomáson légnyomáscsökkenés esetén szokásos rendkívüli intézkedések. Ezek értelmében az űrhajósoknak el kell hagyniuk a helyiséget, amelyben csökken a légnyomás, amíg a houstoni központ nem végzi el az összes szükséges ellenőrzést. Michael Foreman és Randolph Bresnick az érintett helyiségben aludt.

Az incidens miatt az űrséta a tervezettnél harminc perccel rövidebb, hatórás lesz - közölte a NASA a honlapján közzétett közleményben. A két űrhajósnak elvben valamennyi tervezett munkát, így a Columbus európai űrlaboratórium két antennájának felszerelését el kell végeznie.
Miközben Randolf Bresnik az űrsétán kitűzött feladatokat végzi, felesége, Rebecca gyermekük születését várja. Péntekre volt kiírva, de a második űrséta kezdetéig nem indult meg a szülés. A házaspárnak már van egy hároméves kisfia. Az irányító központban megállapodtak, hogy az űrséta végéig minden információt visszatartanak, hogy a 42 éves Bresnik a munkájára összpontosítson.
Az Atlantis legénysége a tervek szerint egy harmadik űrsétát is végrehajt. Az űrsikló szerdáig marad a Nemzetközi Űrállomáson.