Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összeírja a Google az iraki múzeum kincseit

2009.11.24. 14:57
2 hozzászólás

Az iraki nemzeti múzeum a Szaddam Huszein uralmának megdöntésekor kialakult zűrzavarban komoly károkat szenvedett. Nabhal Amin, a bagdadi múzeum igazgatóhelyettese a 2003-as invázió után "a civilizáció születésétől datálódó, több milliárd dollár értékű, százhetvenezer antikvitás elrablásáról" számolt be.

A pártalan gyűjteményt idén februárban nyitották meg ismét a turisták előtt, miután a titkosszolgálatok segítségét is felhasználva számos műkincset megtaláltak, és visszavittek Irakba.

"Az emberi civilizáció kezdete szó szerint Irakban játszódott; nyomait helyben, az iraki múzeumban őrzik" - mondta Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója.

A Google közel 14 ezer fényképet készített a múzeumban lévő tárgyakról, amelyek között a kőkorszaktól kezdve a babiloni, illetve asszír uralmon át egészen az iszlám korszakig találhatók emlékek.