Aliz
6 °C
14 °C

Gazdag kincsleletet rejtett az Irakban feltárt párthusi sír

2009.11.25. 09:12
1 hozzászólás

Kaisz Hasszán, az Iraki Régészeti Hatóság vezetője elsősorban a sírkamra érdekes építészeti megoldásait emelte ki. A 306 négyzetméteres építmény több szintre tagolódott, amelyeket speciális lépcsők kötöttek össze - olvasható az az-Zamán című angol nyelvű iraki hírportálon.

A régészek összesen 216 művészi kivitelű tárgyat  találtak a sírkamrában, köztük arany ékszereket, drágaköveket, kerámia- és üvegedényeket. A leletek korát kétezer évesre becsülik. 
A párthus ókori iráni nép volt, nevét a Szeleukida Birodalom Parthia nevű tartománya után nyerte. Az Arszakida-dinasztia vezetésével a párthusok a Kr. e. III. század közepétől kezdve a Szeleukida Birodalom területeinek rovására építették ki a többek között Iránt és Mezopotámiát magában foglaló birodalmukat. Hatalma csúcspontján, a Kr. e. I. században a Pártus Birodalom az Eufrátesztől Afganisztánon keresztül az Indusig, illetve az Oxosz folyótól az Indiai-óceánig terjedt. Fővárosa a babilóniai Ktésziphón lett, a legfontosabb párthiai városok Ekbatana, Szeleukeia, Ktésziphón és Hekatompülosz.