Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jövő októberben indul a kínai holdszonda

2009.11.27. 15:56
0 hozzászólás

A második holdszonda más jellegű hasznos terhet visz magával, mint elődje, és más oldalról közelíti meg a Holdat, mondta az első kínai holdszonda vezető tervezője, Je Pej-csien, hozzátéve, hogy e misszióval több és sokkal pontosabb tudományos adathoz szeretnének hozzájutni. Ennek érdekében magán az űrszondán is végeztek átalakításokat, továbbá felszerelését, műszereit korszerűsítették, kameráját jobbra cserélték.

A Csang'o-3 önjáró szonda prototípusa is kész már, űrbe juttatására még 2013 előtt sor fog kerülni. Már Holdra szállásának pontos helyét is kiválasztották, ez a Sinus Iridium (Szivárvány-öböl) lesz.

A kínai holdkutatás célja nyilvánvalóan többirányú. Túl a tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi szempontokon, Kína bizonyítani szeretné, hogy magas technikai és technológiai háttérrel rendelkezik, korszerű rakéták előállítására, piacképes műholdak gyártására és felbocsátására képes.