Újabb világrekord dőlt meg az LHC-ben

2009.12.09. 15:07
19 hozzászólás

November végén jelentették be a több hónapos csúszás, javítások, és kisebb balesetek után végre beindított óriás részecskegyorsító, az LHC szakemberei, hogy megdöntötték a világrekordot, és 1,18 teraelektronvolt energiájú részecskenyalábokat hoztak létre. Ilyen magas energiaszintre ezelőtt még sosem sikerült atomi részecskéket felgyorsítani.

A kísérletek következő fázisa most jött el, amikor a két ilyen részecskenyalábot összeütköztették egymással, összesen 2,36 teraelektronvoltra növelve az energiát, és a részecskefizika történetének legnagyobb energiaszintű mesterséges ütközését létrehozva. Mindkét rekordot az amerikai Fermi Nemzeti Gyorsító Laboratóriumtól vette el a CERN nagy hadronütköztetője, ahol 2001-ben hoztak létre ütközéseket két, egyenként 0,98 TeV energiájú nyalábbal.

A világ legnagyobb részecskegyorsítójának még messze nem használják ki a teljes potenciálját ezek a kísérletek, a tervek szerint az ütközések energiáját egészen 7 teraelektronvoltig fogják majd fokozatosan emelni. A mostani rekord köré nem is kerítettek különösebb hírverést, a CERN hivatalos Twitter-csatornáján egy szűkszavú üzenet tudatta csak a világgal a csúcs megdöntését.

Az eredmény mégis fontos mérföldkő, hiszen azt jelenti, hogy sikerült stabilizálni a részecskenyalábokat, és el lehet kezdeni az energiaszintek emelését, amivel olyan fizikai kísérletek válnak elérhetővé, amelyeket eddig még sosem tudott senki elvégezni a gyakorlatban.  • Tippek
  • Bankszámla