Cukor és anyai ölelés az újszülött fájdalma ellen

2009.12.11. 12:59

A cukor és az anyával való kontaktus csökkenti az újszülöttek fájdalmát oltás közben - közölték brazil kutatók a Pediatrics című szaklap legfrissebb számában.

Az eddigi legnagyobb, 640 újszülöttre kiterjedt kutatásból kiderült, hogy egyszerű, olcsó módszerekkel csökkenthető a kicsik fájdalma injekciózás közben. A babákat véletlenszerűen négy csoportba osztották: az egyik csoportnál fájdalomcsillapítót alkalmaztak, a másiknál szőlőcukrot tettek a nyelvükre, a harmadiknál édesanyjuk ölelte meg őket közben, a negyediknél pedig egyszerre alkalmazták a cukros-ölelős módszert.

A fájdalom mértékét arckifejezésük, sírásuk időtartama és szívritmusuk jelezte. A rutinoltást beadó orvosok nem tudták, hogy melyik kicsi kapott tiszta vizet, illetve cukoroldatot, ám az anyai ölelést nem lehetett titokban tartani előttük, így csak részleges vakpróbáról lehet beszélni a vizsgálattal kapcsolatban.

Az eredmények szerint az újszülöttek fájdalomértéke akkor volt a legalacsonyabb, amikor a cukor és ölelés kombinációját alkalmazták náluk, minden más fájdalomcsillapító változatnál magasabb pontszámot kaptak a Sao Paoló-i állami egyetem kutatói.  • Hírek
  • Hírek