Viola
-5 °C
-2 °C

Nem okoz autizmust az MMR-oltás

2010.01.05. 10:56
9 hozzászólás

Újabb tanulmány eredménye igazolja, hogy a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni, úgynevezett MMR-oltás nem hozható összefüggésbe az autizmus emelkedett kockázatával.

Egy brit orvos, Andrew Wakefield bő egy évtizede vetette fel 12 gyerek vizsgálata alapján, hogy kapcsolat van az autizmus és az MMR-védőoltás között. Később ezt az állítását visszavonta, ám nézetei hatására sok szülő az Egyesült Államokban és Európában máig visszautasítja, hogy gyermeke megkapja az MMR-oltást.

A legutóbbi tanulmányban 96, autizmussal diagnosztizált lengyel gyermek vett részt, akiknek életkora 2 és 15 év között volt. A kutatók mindegyiküket két egészséges, azonos korú és nemű gyerekkel hasonlították össze, akiket ugyanaz a gyermekorvos látott el. A gyerekek egy része megkapta a vakcinát, míg mások nem.

Összességében a kutatók nem találtak kapcsolatot az MMR-oltás és az autizmus között a gyerekeknél. A szülők meg lehetnek győződve az MMR-vakcina biztonságosságáról - mondta Dorota Mrozek-Budzyn kutatásvezető, a krakkói Jagelló Egyetem munkatársa.