Új dokumentumokat tettek közzé a Vatikán levéltárából

2010.01.05. 09:07

Új könyvben jelennek meg héten a Vatikán híres levéltárának egyedülálló dokumentumai, közöttük a IV. Ince pápához 1246-ban Dzsingiz kán unokája, Güjük kán által írt levél.

A mongol fejedelem a levélben azt javasolja a pápának, hogy személyesen utazzon Mongóliába valamennyi európai uralkodó kíséretében, hogy hódoljanak neki és ismerjék el uruknak a kánt. Ellenkező esetben - fenyegetőzött a kán - ellenségének kiáltja ki a római pápát annak összes következményével együtt. Güjüknek nem sikerült a fenyegetését beváltani, mert a testvére, Batu kán elleni hadjáratban váratlanul elhunyt. A krónikák szerint megmérgezték.

A belga könyvkiadó által kiadásra előkészített, A vatikáni titkos levéltár című új könyv 105 történelmi dokumentumot foglal magában, közöttük 19 most jelenik meg először. A vatikáni levéltár az egyik legnagyobb és legérdekesebb archívum hírében áll. Őriznek benne a legértékesebb közé számító, még a korai kereszténység korából származó iratokat, valamint a Szentszék és a világ országainak katolikus főpapjai között századokon át folyó levelezést.

A Vatikán nem szokta a titkait feltárni, ezért az egyedülálló dokumentumokat facsimile formájában tartalmazó új könyv hatalmas történelmi és kulturális értékkel bír. A most közreadott iratok között szerepelnek a templomos lovagok XIV. századi perének dokumentumai, valamint Michelangelo Buonarotti panaszlevele, amelyben kéri, hogy a Vatikán fizesse ki neki a Szent Péter-bazilika kupolájának freskóiért járó, három hónapja késlekedő pénzösszeget.  • Tippek
  • Hírek