Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A telelő madarak és a szélsőséges időjárási viszonyok

2010.01.06. 14:30
1 hozzászólás

Az időjárás szélsőséges ingadozásai közepette is érdemes folyamatosan etetniük és itatniuk a telelő madarakat a kertbarátoknak. A felmelegedéskor előkerülő táplálék ugyanis nem elegendő az etetők körzetében nagyobb számban előforduló madarak számára. Az etetés aranyszabálya, hogy az első erős hidegtől a fagyok tartós megszűnéséig, tehát március közepéig-végéig kell etetni, és a néhány napos, esetleg hetes télközi felmelegedés alatt sem szabad abbahagyni az etetők feltöltését - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A téli rövid felmelegedési szakaszok és az akkor előbújó rovarvilág természetes jelenség. A tavaszi táplálék mennyiségét ez kevésbé befolyásolja, hiszen a költeni kezdő rovarevők alapvetően nem a felébredő egyedeket fogyasztják, hanem a tavasztól kikelő új rovargenerációkat. Érdekes kérdést vet fel azonban, hogy amikor az évszakok váltása hamarabb következik be, fajok tűnnek el és vándorolnak új élőhelyre, vagyis a rovarok fejlődési fázisai nem illeszkednek az etetési rendszerhez. Az MME szerint példát lehet találni erre a kakukkok életében, és a sarkvidéki madarak között is.

Egy-két évnél hosszabb távon válik majd láthatóvá, hogy a szélsőségek mértékének módosulása hatással van-e a telelő madarak szokásaira, változik, gazdagodik-e a telelő fajok száma.