Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az óegyiptomi középosztály életéről árulkodnak a szakkarai sziklasírok

2010.01.06. 13:24
0 hozzászólás

Az óegyiptomi középosztály életéről szolgál újabb adalékkal az a két 2500 éves sziklasír, amelyet a közelmúltban fedeztek fel a szakkarai nekropolisz bejáratának közelében. A temetkezések a XXVI. dinasztia korából származnak, amelynek uralkodói Kr.e. 664 és 525 között igazgatták a Nílus-menti birodalom sorsát.


Ezek a sírok eredetileg középosztálybeli óegyiptomi famíliáknak szolgáltak végső nyughelyül, ám a nevük nincs feltüntetve. A későbbiekben a sziklasírokat többször újrahasznosították, így rengeteg új információval szolgáltatnak a korabeli temetkezési szokásokról és hitvilágról - hangsúlyozta a feltárásokat irányító Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

Az egyik temetkezés a legnagyobb, Szakkarában eddig feltárt komplexum: több helyiségből és folyosóból áll, amelyek a sziklában vájt csarnokhoz kapcsolódnak. Nem számítottunk arra, hogy új sírokat fedezünk fel ezen a területen. A leletek azt bizonyítják, hogy Szakkara jelentősége túlmutat az Óbirodalmon, ahol nem csupán a korai dinasztiák alatt temetkeztek. A most feltárt sírok sokat elárulhatnak a XXVI. dinasztia koráról is - mutatott rá Záhi Havvász.

Bár a sírokat többször feltörték, a római kor végén pedig kirabolták, számos koporsót, több emberi csontvázat, agyagedényeket, s mumifikálódott állatokat, köztük sólymokat fedeztek fel a régészek.
Háborítatlan sírok nagyon nagy ritkaságnak számítanak egy ilyen jól ismert nekropoliszban, mint a szakkarai. Ennek ellenére a Szakkara még számos titkot rejt.

A Kairótól 20 kilométerre délre fekvő szakkarai nekropolisz az ókori Egyiptom egykori fővárosának, Memphisznek az ősi temetkezési helye. A hét kilométer hosszú ókori temetőt három évezreden át használták, uralkodók és alattvalóik egyaránt temetkeztek itt. Uralkodókat a II. dinasztia korától a XIII. dinasztiáig temettek ide, közülük a leghíresebb Dzsószer fáraó, akinek lépcsős piramisa Kr. e. 2650 körül épült.